Jaaroverzicht Weerpoll 2006:

Het was voor de Weerpoll een bijzonder jaar. Terwijl in versie 2 maandelijks de strijd werd uitgevochten voor de ere plaatsen in zowel het maand- als totaalklassement, moesten de deelnemers de meest extreme maanden qua weersomstandigheden trotseren. De temperatuur ging vele maanden door het plafond, de zon draaide overuren en in augustus kregen we te maken met een heuse zondvloed. Het kan dan ook niet anders dat een weerslag hiervan in de klassementen is terug te vinden, waarbij menig deelnemer één of meerdere negatieve scores moest verwerken het afgelopen jaar. Ondertussen steeg het deelnemersaantal gestaag en zo gebeurde het dat in april voor het eerst de grens van 200 deelnemers werd overschreden, om daar vervolgens ook niet meer onder te komen. Zo er nog twijfel was over het succes van de Weerpoll, was deze definitief verdwenen en zo ontstonden dan ook plannen om de Weerpoll nog beter en aantrekkelijker te maken. Dit alles werd in de vorm van versie 3 gerealiseerd, welke eind december 2006 definitief in gebruik zal worden genomen. Als laatste punt wil ik nog noemen dat Jorrit (voor heen Ouderkerk a/d Amstel, tegenwoordig Amsterdam) gedurende dit jaar te kennen gaf geen tijd meer te hebben voor het runnen van zijn Weerpoll op het forum van Weeronline. Daardoor zijn de nodige mensen overgestapt naar deze Weerpoll, zodat beide fora vertegenwoordigd zijn. Uiteraard wil ik langs deze weg iedereen bedanken die één of meerdere keren aan de Weerpoll heeft meegespeeld in het afgelopen jaar en spreek ik de hoop uit, dat de Weerpoll ook in 2007 een groot succes zal blijven.

Januari ging direct goed van start. Met een deelnemersaantal van 147, werd onmiddellijk een nieuw record gevestigd, dat overigens niet lang stand zou houden. De maand verliep koud, te droog en te zonnig, ook hiermee werd direct een trend gezet voor een zeer bijzonder en extreem weerjaar. Na een spannende strijd werd de eerste poll van het jaar gewonnen door ReFa (Amstelveen) met een score van 69 punten. De 2e plaats ging naar Corne (Middelharnis) en de 3e naar Alwin (Zeist-Noord) met respectievelijk 67 en 62 punten. Ongeveer een derde van het deelnemersveld kreeg direct een negatieve score te verwerken welke uiteenliep van 1 punt in de min, tot 64 punten in de min. De inschrijving van februari sloot met 176 deelnemers, waarmee het record van januari direct uit de boeken verdween. Qua weersomstandigheden was februari een redelijk normale maand. De temperatuur was normaal, de neerslag was iets meer dan normaal en het aantal zonuren bleef iets achter op wat normaal te doen gebruikelijk is. De strijd was er niet minder spannend om en werd uiteindelijk gewonnen door Stijn (Leuven) met een score van 87 punten. De 2e plaats ging naar Stefan (Wageningen) met 86 punten, terwijl de 3e plaats naar Marc (Brugge) ging met 80 punten. Ondanks de vrij normale maand, was er toch voor 9 mensen een negatieve score te noteren, waarbij Jack (Driehuizen) met een score van –110 voorlopig de eer te beurt valt, om de laagste score van het jaar te hebben.

In maart werd de Weerpoll gesloten met 151 deelnemers, zodat het record van februari even bleef staan. De maand verliep te koud, te nat en te zonnig. (Normaal: 5.8 °C , 65 mm , 114 uren – Werkelijk: 3.9 °C , 104 mm , 148 uren) Door de behoorlijke afwijkingen op alle drie de parameters, konden gevolgen in het klassement nauwelijks uitblijven. Zo kon het gebeuren dat je met 43 punten de overwinning kon behalen, iets waar Bas C. (Oostvoorne) en Wilco (Franeker) in slaagden. De derde plaats werd ook gedeeld en wel tussen Jos (Boxtel) en Jan (Assenede), allebei met 42 punten. Andermaal behaalde ongeveer een derde van het deelnemersveld een negatieve score, waarbij de scores uiteenliepen van –1 tot –90. En toen werd het april en stond de teller van het aantal deelnemers stil op 205. Ongekende weelde voor mij. De maand verliep redelijk normaal en dit leverde weer een normaal beeld op in de scores. De uiteindelijke overwinning ging naar Maarten (Malden) met 91 punten. De tweede plaats werd gedeeld tussen Yasar ('s-Heerenberg) en Nico (Nieuwerkerken-Aalst) met een score van 89 punten. Opnieuw viel er voor 7 mensen een negatieve score te noteren, waarbij Niels (De Rijp) het “record” van Jack overnam door een score van –145 punten te behalen.

Mei sloot af met een deelnemersaantal van 217, waarmee het record van de maand er voor, direct weer uit de boeken verdween. Hoewel de maand te zacht en te nat verliep, waren de scores goed. De beste score werd behaald door Bram de Vent (Slagharen) die met 93 punten de overwinning binnen wist te halen. De 2e plaats ging naar Jos (Boxtel) met een score van 85 punten. Hiermee was Jos de eerste deelnemer die er in slaagde een tweede medaille van dit jaar te behalen. De 3e plaats ging naar Dave (Deinze) met een score van 82 punten. Voor 12 mensen verliep de maand minder gunstig, ze behaalde een negatieve score die uiteenliep van –2 tot –72 punten. Voor juni schreven zich 215 mensen in, zodat het record qua aantal deelnemers weer even bleef staan. Opnieuw verliep de maand weer bijzonder, de temperatuur eindigde 1,5 graad boven de norm, terwijl de hoeveelheid neerslag met 18mm tegen normaal 72mm juist heel laag was. De zon liet zich weer niet onbetuigd en scheen 246 uur tegen normaal 186 uur. Door deze afwijkingen werd de winnende score behoorlijk gedrukt, om nog maar te zwijgen over het groot aantal deelnemers dat een negatieve score kreeg te verwerken. De winnaar werd uiteindelijk Berre (Geraardsbergen) met 73 punten. De 2e plaats was voor Kristof (Torhout) met 57 punten en de 3e plaats ging naar Joachim met 48 punten. Voor 150 mensen moest een negatieve score in de boeken worden geschreven, waarbij de scores uiteenliepen van –1 tot –125 punten.

Ook in juli werd er geen nieuw deelnemersrecord gevestigd, maar met 205 deelnemers was ook deze maand weer een groot succes. Nou ja, succes is een relatief begrip in dit geval. De maand verliep extreem warm, zeer droog en buitengewoon zonnig. (Normaal: 17.4 °C , 70 mm , 196 uren – Werkelijk: 22.3 °C , 15 mm , 307 uren)
Een dergelijk extreme maand, heeft uiteraard grote gevolgen voor de behaalde scores en zo kon het gebeuren dat slechts 5 mensen een positieve score wisten te behalen. Het beste slaagde Bas C. (Oostvoorne) hierin die met een score van 38 punten zijn tweede gouden medaille van het jaar binnen haalde. De 2e plaats ging naar Seppie met een score van 28 punten, terwijl de 3e plaats naar Bart (Doetinchem) met 5 punten. De negatieve scores liepen uiteen van –4 tot –177 punten. De laagste score werd behaald door Dave (Deinze) die daarmee het "record" van Niels overnam, terwijl hij tot dat moment de nummer 1 van het totaalklassement was. Het gevolg hiervan was een duikeling naar de 87ste plek. Als je nu denkt dat je na zo’n extreme maand alles hebt gehad, kom je snel bedrogen uit. In de eerste plaats wist de Weerpoll van augustus het record aantal deelnemers opnieuw scherper te stellen met een aantal van 229. Na dit heugelijke nieuws, volgen direct de harde cijfers, welke laten zien dat ook deze maand een extreems weersverloop kende. Qua temperatuur valt het allemaal nog wel mee, maar de hoeveelheid neerslag was ruim 3x zoveel als normaal, terwijl het aantal zonuren slechts tweederde van het normale aantal wist te behalen. (Normaal: 17.2 °C , 58 mm , 192 uren – Werkelijk: 16.4 °C , 180 mm , 127 uren) Het zal dan ook geen verrassing zijn, dat het dubieuze record van slechts 5 deelnemers met een positieve score direct scherper werd gesteld met slechts 2 deelnemers die een positieve score wisten te behalen. Daarmee werd direct nog een ander opmerkelijke gebeurtenis voltrokken. Voor het eerst in de nog jonge geschiedenis van de Weerpoll, leverde een negatieve score een medaille op. De overwinning ging uiteindelijk naar Bas (Nijmegen) met een punten aantal van slechts 17 punten. De 2e plaats was voor Dave (Deinze) met slechts 4 punten. Hiermee revancheerde hij zich overigens wel voor zijn zeer slechte prestatie in juli. De 3e plaats ging naar Theo (Venlo) en Ronald (Deventer) die beide een score van –13 behaalden. Het "record" voor de laagste score werd opnieuw scherper gezet en kwam met –239 punten op naam van Andy (De Rijp).

Nauwelijks bekomen van alle ontwikkelingen in de voorgaande twee maanden, diende september zich alweer aan en ook deze maand ging niet onopgemerkt voorbij. Het goede nieuws was dat het record voor wat betreft het aantal deelnemers opnieuw werd opgekrikt en wel naar 231. Het slechte nieuws was dat september extreem zacht, zeer droog en behoorlijk zonnig verliep, zodat de behaalde scores een grote gelijkenis vertoonden met een slagveld. (Normaal: 14.2 °C , 72 mm , 133 uren – Werkelijk: 17.9 °C , 9 mm , 181 uren)
Uiteindelijk was er ook deze maand weer een winnaar te weten Mario Wynen (Boechout) met een score van 76 punten. De 2e plaats ging naar Annemie De Nys (Boechout) en de 3e plaats naar Peter (Drogeham) met respectievelijk 67 en 49 punten. Voor 190 mensen viel er andermaal een negatieve score te noteren, waarbij het "record" voor de laagste negatieve score overging naar Stephan (Haarlem) met –318 punten. Na zoveel extreme maanden op rij, raakte de deelnemers er zo zoetjes aan gewend en hierdoor kende oktober, ondanks de opnieuw extreem hoge temperatuur, vrij weinig slachtoffers daar waar het de scores betrof. Het aantal deelnemers stond opnieuw stil op 231, waarmee het record van voorgaande maand werd geëvenaard. De uiteindelijke overwinning ging naar Marc (Tegelen) met een score van 89 punten. De 2e plaats werd veroverd door Ludwig (Wetteren) met 85 punten, terwijl de 3e plaats naar Joris (Moordrecht) met 77 punten ging. Slechts 14 mensen behaalde een negatieve score, welke uiteenliep van –1 tot –44 punten.

In november werd het record voor wat betreft het aantal deelnemers, nog maar eens aangescherpt tot 251 deelnemers. De deelnemers bleken inmiddels echte extreemweer veteranen te zijn geworden en zo kon een andermaal extreem temperatuursverloop maar weinig slachtoffers maken. De overwinning ging naar David (Gouda) die met 89 punten, de nummer 2 Sander (Voorschoten) slechts 1 punt voor bleef. De gedeelde 3e plaats ging naar Filip (Sint-Niklaas) en Niek (Enschede) die beide 85 punten wisten te behalen. Het aantal negatieve scores bleef beperkt tot 6, welke uiteenliepen van –2 tot –42 punten. Met een 7e plaats en 21 punten meer dan zijn directe tegenstander (Jort (Hengelo)), leek Marcus (Sleidinge) de overwinning in het totaalklassement veilig te stellen, maar de laatste maand moest de definitieve beslissing brengen. De beide mannen werden door 24 punten gescheiden van elkaar, terwijl de nummer 3 weer 61 punten achter de nummer twee staat. De beste dame vonden we momenteel terug op plaats 6 en de rode lantaarn werd gedragen door Stephan (Haarlem) met een score van –431 punten. De laatste maand kende opnieuw een record aantal deelnemers. Met 256 deelnemers, werd het de best gespeelde Weerpoll uit de nog jonge historie. De strijd was intens en de overwinning ging uiteindelijk naar Abe-Jan (Grootegast) en Quirine (Zoetermeer) die beiden 92 punten wisten te behalen. De 3e plaats ging naar David (Boechout) met 91 punten. Marcus wist ook nu zijn directe concurrent voor te blijven, zodat hij met 410 punten het totaalklassement van 2006 wist te winnen. De 2e plaats ging naar Jort (Hengelo) en de 3e plaats was voor Jorrit (Ouderkerk, NH).