Jaaroverzicht Weerpoll 2016:

Het 12e jaar van de Weerpoll was met een gemiddeld aantal deelnemers van 179 per maand, opnieuw een beneden gemiddeld jaar. Andermaal was dit het op één na (alleen het eerste jaar had gemiddeld veel minder deelnemers) laagste gemiddeld aantal deelnemers sinds de start van de Weerpoll. In totaal speelden er 235 verschillende mensen één of meer keer mee afgelopen jaar.



Het jaar 2016 was als geheel te warm (10,7°C tegen 10,1°C normaal) ten opzichten van de normaal, zonder dat er grote uitschieters optraden. In 8 van de 12 maanden eindigde de gemiddelde temperatuur boven normaal, terwijl in de andere 4 maanden de temperatuur onder normaal eindigde. De grootste afwijking naar boven trad op in september. Die maand eindigde 2,8°C boven normaal. De grootste afwijking naar beneden was in november, die 1,3°C onder normaal eindigde. Qua neerslag was het een heel gemiddeld jaar en daarmee kwam de jaarsom in De Bilt uit op 839 mm tegen een normaal van 834 mm. Over zonuren hadden we ook in 2016 niets te klagen. Alleen januari en juni eindigden net onder normaal, maar het jaar als geheel leverde een overschot van 208 uur op (1811 uur tegen normaal 1602 uur).



Januari
Net als in 2014 en 2015, was ook januari 2016 weer een maand die ruim boven normaal eindigde qua gemiddelde temperatuur. Verder verliep de maand behoorlijk te nat en lag het aantal zonuren een fractie onder normaal. Kennelijk voorzag het merendeel van de deelnemers aan de Weerpoll een anders verloop van de maand, aangezien maar 60 deelnemers een score van 250 punten of meer wisten te behalen. Uiteindelijk ging de maandoverwinning naar Koen De Vogelaere (Assebroek Brugge). Legde Dimitri (Oostende) beslag op de tweede plaats en werd plaats drie ingenomen door Harry (Echtenerbrug). Op de 73e plaats vonden we Koos (Froombosch) terug, die toen nog niet kon vermoeden dat 2016 wel eens zijn jaar zou kunnen gaan worden.



Februari
Februari ging verder waar januari gebleven was en zo gebeurde het dat ook deze maand ruim boven normaal eindigde qua gemiddelde temperatuur. Ook qua neerslag werd het patroon van de vorige maand aangehouden, al was het overschot wel wat kleiner dan in voorgaande maand. Het aantal zonuren eindige boven normaal. Uiteindelijk leverde dit 92 deelnemers een score van 250 punten of hoger op, waarbij de eerste plaats een prooi werd van Pieter (Brielle). Hij werd op het podium vergezeld door Wilco (Zevenhuizen) op de tweede en Sjoerd (Leiden) op de derde plaats. In het totaaklassement bleef de leiding in handen van Koen De Vogelaere (Assebroek Brugge). Verder was het opvallend dat de winnaar van 2009 (Richard (Rijssen)) zich na twee maanden op 4e plaats had genesteld, terwijl tweevoudig winnaar (2012,2014) Bart (O.-L.-V.-Waver) op de 8e plaats was terug te vinden. Zou één van hen een gooi gaan doen naar een volgende beker? Op de 28e plaats was Koos (Froombosch) terug te vinden, maar daar viel hij nog niet op tussen de andere deelnemers.



Maart
Maart was één van de vier maanden die qua gemiddelde temperatuur onder normaal eindigde. Ook de hoeveelheid neerslag lag onder normaal, terwijl het aantal zonuren er beduidend boven lag. Het peloton deelnemers leek geleidelijk in vorm te komen en zo wisten 107 van hen een score van 250 punten of meer te halen. De overwinning ging naar Harry (Echtenerbrug) die daarmee zijn tweede medaille voor het jaar wist te bemachtigen. Het podium werd gecompleteerd door Martin (Arnhem) met een tweede en Erik Jan (Zwolle) met een derde plaats. In het totaalklassement leek er een titanengevecht in wording te zijn. De eerste plaats na 3 maanden was namelijk in handen gekomen van Richard (Rijssen), terwijl de tweede plaats nu werd bezet door Bart (O.-L.-V.-Waver). Gezamenlijk zijn zij goed voor 3 jaaroverwinningen, waarmee ze zich in het verleden dus al bewezen hebben. Heel stilletjes was Koos (Froombosch) opgeschoven naar de 11e plaats, maar waarom wordt zijn naam toch steeds genoemd in dit jaaroverzicht?



April
In april volgde meteen de tweede maand van het jaar waarvan de gemiddelde temperatuur onder normaal eindigde. Dit kon niet over de hoeveelheid neerslag gezegd worden, die bijna 2x zoveel bedroeg als normaal te doen gebruikelijk is. Het aantal zonuren lag, net als de maand er voor, 21 uur boven normaal. Dit waren omstandigheden die door de meeste deelnemers niet voorzien waren, waardoor slechts 10 van hen een score van 250 punten of meer wist te behalen. De overwinning ging naar Marco (Sassenheim), waarmee hij Erik (Nieuwegein) op een tweede en Eddy (Poperinge) op een derde plaats, achter zich liet. In het totaalklassement kwam voor de 3e keer dit jaar de leiding in handen van Koen De Vogelaere (Assebroek Brugge). Waarmee hij Richard terug verwees naar een 3e en Bart naar een 6e plaats. Met weer één plaatsje winst, was de 10e plek nu in handen van Koos (Froombosch).



Mei
Met het verschijnen van mei op de kalender, ging een periode van 5 maanden van start, waarin de gemiddelde temperatuur boven het langjarig gemiddelde lag. In mei bedroeg de afwijking +1,4°C. Qua neerslag lag de vijfde maand van het jaar 16mm onder het langjarig gemiddelde, terwijl het aantal zonuren er 19 uur boven lag. Met deze omstandigheden wisten de deelnemers wel raad en zo behaalde 122 van hen een score van 250 punten of meer. Uiteindelijk ging de overwinning deze maand naar Keith (Mechelen) waarbij hij een puntentotaal haalde van 304.1 punten. Dit was goed voor een gedeelde 3e plaats in het overzicht van hoogste maandscores gemeten vanaf januari 2007 tot en met heden. De tweede plaats kwam in handen van Ruben (Amsterdam), terwijl de derde plaats werd ingenomen door Ruurd Hans (Oudemirdum). In het totaalklassement kwam de leiding in handen van Marco (Sassenheim), die op de voet werd gevolgd door Bart (O.-L.-V.-Waver) en Richard (Rijssen), die daarmee nog steeds mochten dromen van een volgende jaaroverwinning. Andermaal schoof Koos (Froombosch) weer een aantal plaatsen op en was nu terug te vinden op plaats 5.



Juni
De eerste zomermaand van het jaar eindigde met een gemiddelde temperatuur die 1,2°C boven het langjarig gemiddelde lag, maar die tegelijk extreem nat (155 mm tegen normaal 66 mm) was en die beduidend te somber (160 zonuren tegen normaal 194 uur) verliep. Hier had duidelijk niemand rekening mee gehouden, zodat de scores laag uitvielen. Met een score van 232.4 punten ging de overwinning naar Einneb (Montfort L), die daarmee de op 3 na laagste winnende score behaalde in de geschiedenis van de Weerpoll. De tweede plaats kwam in handen van Richard (Rijssen), die daarmee goede zaken deed voor het totaalklassement. Het podium werd vol gemaakt door Carlo (Veenendaal), die beslag legde op de 3e plaats. In het totaalklassement deed Richard (Rijssen), zoals al gezegd, goede zaken en hij nam nu met bijna 20 punten voorsprong de leiding. Daarmee verwees hij Marco (Sassenheim) terug naar de tweede plaats en zakte Bart (O.-L.-V.-Waver) terug naar plaats drie. Ook voor Koos (Froombosch) zat er even geen stijging in. Hij verloor één plaats en vond zichzelf nu terug op plek 6.



Juli
In de tweede zomermaand kregen we te maken met min of meer normale omstandigheden voor de tijd van het jaar. De gemiddelde temperatuur eindigde 0,5°C boven normaal, de hoeveelheid neerslag lag 8 mm onder normaal en het aantal zonuren was exact gelijk aan de normale hoeveelheid in juli. Maar liefst 129 deelnemers wisten dan ook een score van 250 punten of meer te halen, waarbij de overwinning met een score van 306.4 punten ging naar Ron (Neede). Daarmee haalde hij de op één na hoogste winnende maandscore uit de geschiedenis van de Weerpoll. Tevens was het pas de negende keer dat er een winnende score van 300+ punten werd bereikt. De tweede plaats kwam deze maand in handen van Koos (Froombosch), die daarmee zijn aspiraties op een uiteindelijke jaaroverwinning in 2016 kracht bijzette. Dan zou er o.a. nog wel afgerekend moeten gaan worden met Richard (Rijssen) die de derde plaats voor zich opeiste en daarmee zijn tweede medaille van het jaar binnenhaalde. In het totaalklassement zag Richard (Rijssen) zijn voorsprong op de nummer twee groeien naar 33.1 punten. Die nummer twee was nu Koos (Froombosch), terwijl plaats drie in handen kwam van Bert Jan (Tholen).



Augustus
De laatste officiële zomermaand leverde andermaal een min of meer normaal weerbeeld op. De gemiddelde temperatuur eindigde 0,4°C boven normaal, terwijl de hoeveelheid neerslag 1 mm onder normaal eindigde. Alleen qua zonuren werden we flink verwend, waarbij deze 55 uur boven normaal eindigde. Daarmee werd het een lastige maand voor de deelnemers, waardoor er maar 53 mensen in slaagden een score van 250 punten of meer te behalen. De overwinning kwam in handen van Ryan (Graft), die daarmee Ashley (Menen) en Christophe (Melle) voor wist te blijven. In het totaalklassement bleef de top 3 gelijk, al zag Richard (Rijssen) zijn voorsprong op Koos (Froombosch) wel slinken tot 24.2 punten.



September
Terwijl september het begin van de herfst in zou moeten luiden, werd het qua weer misschien wel de mooiste maand van het jaar. De gemiddelde temperatuur eindigde maar liefst 2,8°C boven normaal, terwijl de hoeveelheid neerslag 60 mm onder normaal en de hoeveelheid zonuren 72 uur boven normaal eindigde. Verreweg de meeste deelnemers aan deze maand hadden een dergelijk scenario niet voorzien, zodat slechts drie deelnemers een score van 250 of meer wisten te behalen, wat hen ook meteen een podiumplaats opleverde. Met een voorsprong van slecht 0.3 punten ging de overwinning naar Koen De Vogelaere (Assebroek Brugge) die daarmee zijn tweede gouden medaille van het jaar wist te bemachtigen. De tweede plaats ging naar Mario (Geel) en de derde plek kwam in handen van Sjaco (Rotterdam). In het totaalklassement bleef de leiding in handen van Richard (Rijssen) en hij zag zijn voorsprong op Koos (Froombosch) weer wat oplopen tot 29.6 punten. Mede door zijn tweede maandoverwinning, schoof Koen De Vogelaere (Assebroek Brugge) op naar de derde plaats in het totaalklassement.



Oktober
Oktober werd de derde maand waarin de gemiddelde temperatuur onder normaal eindigde. De gemiddelde temperatuur kwam deze maand uit op 9,9°C en zat daarmee 0,8°C onder normaal. Ook de hoeveelheid neerslag zat onder normaal (47 mm tegen normaal 83 mm), terwijl het aantal zonuren boven normaal (132 uur tegen normaal 113 uur) eindigde. Dit was andermaal een scenario dat slechts door een select groepje van tevoren voorzien werd, waardoor maar 16 deelnemers een score van 250 punten of meer wisten te behalen. Opnieuw wist de winnaar de nummer twee maar net (0.6 punten) voor te blijven en die eer viel te beurt aan Ewald (Hardinxveld-Giessendam). Daarmee bleef hij Jos (Boxtel) net voor, die op zijn beurt Erik Jan (Zwolle) achter zich wist te houden. Voor Erik Jan was dit wel zijn tweede 3e plaats van het jaar. In het totaalklassement was de leiding nog steeds in handen van Richard (Rijssen) maar hij zag Koos (Froombosch) wel naderen tot op slechts 5.2 punten. Het gat naar de nummer drie was aanzienlijk en die plek werd nu ingenomen door Erik Jan (Zwolle).



November
Ook de voorlaatste maand van het jaar leverde een gemiddelde temperatuur op die onder normaal (5,4°C tegen normaal 6,7°C) lag. De hoeveelheid neerslag lag met 75 mm slechts 5 mm onder normaal, terwijl het aantal zonuren met 83 uur ruim boven normaal (63 uur) lag. Voor 41 deelnemers leverde dit niet al teveel problemen op en zij wisten dan ook een score van 250 punten of meer te behalen. De maandoverwinning ging afgetekend naar Mark (Graft) die daarmee Levi (Altenberg) voor bleef, die op zijn beurt Theo (Venlo) net voor wist te blijven. In het totaalklassement wist Koos (Froombosch) eindelijk Richard (Rijssen) in te halen en zodoende de 1e plaats in handen te nemen. De derde plaats kwam in handen van Bert Jan (Tholen) maar dit was wel op respectabele afstand van Richard.



December
Met het in gaan van het winterseizoen, keerde de boven gemiddelde maandtemperatuur weer terug. Hierdoor verliep december met een gemiddelde van 4,7°C een volle graad te zacht. Dit alles bij vrij droge omstandigheden aangezien de maand uit kwam op 17 mm tegen normaal 76 mm. Ook in de laatste maand van het jaar deed de zon zijn best en scheen 10 uur meer dan normaal (59 uur tegen normaal 49 uur). Veel deelnemers voorzagen echter een te koude maand, zodat slechts 10 van hen een score van 250 punten of meer wisten te behalen. De laatste maandoverwinning werd een prooi voor Bart (Stuifzand), die daarmee Frank (Doetinchem) en Teun (Westland) voor wist te blijven. In het totaalklassement gaf Koos (Froombosch) de leiding niet meer uit handen, wat hem de jaaroverwinning over 2016 opleverde. De tweede plaats bleef in handen van Richard (Rijssen) die na zijn overwinning in 2009, nu een tweede beker in zijn prijzenkast mocht zetten. Het podium werd vol gemaakt door Bert Jan (Tholen) die beslag legde op de 3e plaats.

Koos (Froombosch) wist de titel binnen te halen met een totaal van 3026.3 punten. Daarmee zette hij een nieuw record in de geschiedenis van de Weerpoll. Verder was het opvallend dat het puntentotaal (2962.4) van Richard (Rijssen) goed zou zijn voor een 3e plaats in de ranglijst van meeste punten en dat het totaal (2945.2) van Bert Jan (Tholen) hem een vierde plaats zou opleveren in deze ranglijst. Dit geeft maar aan dat het niveau zeer hoog was in 2016. Onderstaand een overzicht van de ranglijst van hoogste jaarscores vanaf 2007 tot en met 2016 gesorteerd van hoog naar laag:

2016 - Koos (Froombosch) - 3026.3 punten
2009 - Richard (Rijssen) - 2984.1 punten
2012 - Bart (O.-L.-V.-Waver) - 2958.1 punten
2008 - Dave (Deinze) - 2913.6 punten
2013 - Francien (Sint Nicolaasga) - 2912.7 punten
2015 - Sebas (Weesp) - 2824.1 punten
2014 - Bart (O.-L.-V.-Waver) - 2822.5 punten
2010 - ReFa (Amstelveen) - 2815.2 punten
2011 - Rico (Hoofddorp) - 2758.1 punten
2007 - Jur (Gouda) - 2688.6 punten